vrijdag 12 oktober 2007















HET DORP ACHTERVELD

Achterveld: zo ontstond het :
In 1674 komt er in de Barneveldse parochie na zeventig jaar weer een nieuwe priester; Meinardus van Houten. Na die zeventig jaar is er nog maar een heel kleine groep katholieken over. Het grootste deel van de parochianen is in die 70 jaar overgegaan naar het nieuwe geloof. Dat nieuwe geloof wordt sterk gepromoot door de machthebbers in Gelderland. Als Meinardus tot de conclusie komt dat hij in het Gelderse dorp geen gelegenheid krijgt om de parochie opnieuw vorm te geven, besluit hij uit te wijken naar Achterveld, net over de grens tussen Utrecht en Gelderland.
In de boerderij “Groot Achteveld” gaat hij de H. Mis lezen en van daaruit begint ook het werk onder zijn parochianen in de omgeving, dus ook onder weinige katholieken die nog in Barneveld wonen.

LUCHTFOTO VAN ACHTERVELD UIT 1965
















Rond 1730 wordt er vlakbij deze boerderij een pastorie gebouwd en ongeveer vijftien jaar later komt er een eerste kerkje. Dat kerkje heeft er bijna 100 jaar gestaan. In 1844 wordt een nieuwe kerk gebouwd, een Waterstaatskerk. Er staat dan rond die kerk hier en daar een huis maar van een echte dorpsvorm is nog geen sprake. Dat volgt pas veel later.









SINT JOSEPH KERK UIT 1844
ST. JOSEPH GESTICHT 1924












n 1895 koopt de parochie een boerderij vlakbij de kerk; die boerderij verbouwt men tot bejaardentehuis, dat geleid wordt door een aantal zusters uit Amersfoort. Dat bejaardentehuis wordt tijdens de Eerste Wereldoorlog vervangen door een nieuw, veel groter huis. Dit huis wordt in 1924 weer uitgebreid met twee grote zijvleugels en het biedt dan ook ruimte aan de kleuterschool en de zusters geven er naai- en breilessen. Te beginnen in 1906 wordt er in het dorp op initiatief van de kerk in korte tijd een groot aantal verenigingen opgericht, waarvan bijna iedereen lid wordt.






BEJAARDENHUIS ST. JOZEF
Begin twintigste eeuw richten de boeren van Achterveld hun coöperaties op in het dorp. Er komt een boerenleenbank en een veevoederfabriek, later gevolgd door een melkfabriek. Dit worden succesvolle bedrijven, die sterk groeien. Deze bedrijven zorgen voor flink wat werkgelegenheid. Mensen die er werken, bouwen of kopen een huis in het dorp: het dorp groeit.



Nu er meer mensen wonen komt er langzamerhand ook een middenstand. Kleinschalig, vaak met meerdere nevenactiviteiten. Die groep groeit sterk. In 1910 bouwt de parochie een eigen school, vlakbij de kerk: het begin van katholiek onderwijs.


In 1932 komt er een derde kerk: die staat er nu nog. Een monumentaal gebouw onder schitterende architectuur, beeldbepalend voor het dorp.
In die dertiger jaren ondervindt het dorp ook de nadelige gevolgen van de economische crisis, maar dat verhindert niet dat er met name in die tijd veel gebouwd wordt.
Achterveld wordt dan een compleet dorp met eigen kerk, school, bejaardentehuis en coöperaties: een dorp met actieve inwoners, die goed beseffen dat ze samen verantwoordelijk zijn voor een levendige dorpsgemeenschap. De elkaar opvolgende pastoors hebben vooral in het begin een grote rol gespeeld in deze ontwikkeling.


Na de Tweede Wereldoorlog begint in hele kleine aantallen de woningbouw vanuit de gemeente. Er is een grote behoefte aan woningen. Aan de Hessenweg komen enkele woonblokjes, gevolgd door woningbouw aan de Verjaagde Ruiterweg en de Hendrik van Viandenstraat. Het kerkbestuur en het armbestuur laten in de vijftiger jaren in het dorp ook een aantal woningen bouwen. Maar rond 1965 is Achterveld nog steeds klein. Dat gaat veranderen in 1971: dan worden er tweehonderd woningen gebouwd in het gebied dat wordt ingesloten door de Hessenweg, de Jan van Arkelweg en de Verjaagde Ruiterweg. In de jaren 80/90 worden er opnieuw tweehonderd woningen gebouwd, nu ten oosten van de Jan van Arkelweg. In 2000 volgt dan de bouw van het plan Mastenbroek I. Het ligt dan in de bedoeling om enkele jaren daarna het plan Mastenbroek II uit te voeren. Dat is nog niet gebeurd omdat er nu plannen zijn om woningen te bouwen op het terrein waar vroeger de coöperatie was gevestigd. Die plannen zijn nog in de ontwikkelingsfase.
HKL-publ. 12.09.05



LAY-OUT BY: THEO M. DE HAAS - UPDATE - 30.11.06

Geen opmerkingen: