donderdag 11 oktober 2007



















Achterveld






Achterveld is een dorp in de gemeente Leusden in de Nederlandse provincie Utrecht. Het dorp is gelegen tegen de grens van de provincie Gelderland aan, grofweg halverwege Leusden en Barneveld, in de Gelderse Vallei. Iets ten zuiden ervan ligt het jeugddorp De Glind. Achterveld heeft 2580 inwoners (2004).
Opvallend is, dat de bevolking van Achterveld voor een groot deel rooms-Katholiek is, terwijl de rest van de streek overwegend protestants is. Het meest opvallende bouwwerk is dan ook de St. Jozefkerk uit 1933, typerend voor het indrukwekkende oeuvre van de traditionalistische architect H.W. Valk (1886-1973). In 2002 is het interieur van de kerk gerestaureerd. Onder de parochianen gaf dit aanleiding tot zeer verdeelde reacties; onder buitenstaanders overheerste de lof. De kerk is nog altijd een samenbindend element in de Achterveldse gemeenschap, die zich verder onderscheidt van de rest van de gemeente door een wat grotere cohesie en een relatief bloeiend verenigingsleven. Probleem voor het dorp is het in stand houden van het voorzieningenniveau.



Bron: Wikipedia




Achterveld


De naam Achterveld wordt voor het eerst genoemd in 1309. In 1674 werd door pastoor Meinardus van Houten de parochie gesticht, waaruit het latere dorp is ontstaan. In de jaren 1971 tot en met 1974 zijn er in de driehoek Hessenweg/Jan van Arkelweg/Verjaagde Ruiterweg ca. 200 nieuwe woningen gebouwd. Dit betekende een belangrijke uitbreiding van het dorp. Om vergrijzing van het dorp, en daarmee aantasting van het huidige voorzieningenpakket te voorkomen, zijn tussen 1982 en 1994 ten oosten van de Jan van Arkelweg ongeveer 200 woningen gebouwd. Voor de komende jaren is er ruimte voor de bouw van 70 woningen.

Bron: Gemeente Leusden

Achterveld 1674 – 1940: "Ontstaan en Groei’

Achterveld een grensgeval ?
Bij de Historische Kring Leusden is een nieuw boekje verschenen, dit keer over de geschiedenis van Achterveld. Die geschiedenis beslaat de periode 1674 tot 1940. 1674, omdat toen de kiem werd gelegd voor het dorp Achterveld, en 1940, omdat er toen een volwaardig dorp was ontstaan.
In 1674 begint Meinardus van Houten met zijn zielzorg in de boerderij Groot Achterveld, gelegen achter De Roskam. Een halve eeuw later komt er een pastorie, gevolgd door een kerkje, gelegen tegen de grens tussen Gelderland en Utrecht. Dat zijn de eerste fysieke tekenen van het dorp. In het boekje wordt uitgebreid beschreven hoe de omgeving van Achterveld er toen moet hebben uitgezien: een grote open ruimte met ver uiteen liggende boerderijen.
Als die kerk er eenmaal staat begint heel aarzelend een dorpje te ontstaan: honderd jaar later staan er nog maar enkele huizen. Daarna komt de groei erin en na 1900 maakt het dorp een groeispurt door. Dat gebeurde toen de kerk een bejaardentehuis bouwde en nadat de boeren hun coöperaties oprichtten in het dorp: dat bracht werkgelegenheid en dus meer inwoners. Vervolgens ontstaat er dan ook voldoende draagvlak voor een zeer gevarieerde kleinschalige middenstand.
Kerk, boeren, middenstand en arbeiders vormden hun eigen dorp. Een groot aantal verenigingen bracht de onderlinge samenhang tot stand. In 1940 is Achterveld dan ook een volwaardig dorp.

Er wordt vaak gevraagd hoe het komt dat Achterveld een katholieke enclave bleef. Na het lezen van dit boekje weet je dat, en niet alleen dat, maar nog veel meer.
Het boek kreeg de titel: ‘Achterveld 1674 – 1940: ‘Ontstaan en Groei’ en is geschreven door Joep van Burgsteden.


U kunt het boek bestellen door overmaking van € 5.00 op rekeningnummer 3359.92.439 van de Historische Kring Leusden onder vermelding: boek Achterveld en uw naam en adres. Voor bestellingen buiten de gemeente Leusden komt er € 2.50 bij voor porto e.d.: dus totaal € 7.50.





Geen opmerkingen: